(untitled) (Modern education and development, 2025)
Ushbu maqolada markaziy nerv tizimining afferent va efferent o‘tkazuv yo‘llarining anatomik tuzilishi, gistologik xususiyatlari va ularning klinik ahamiyati yoritilgan. Afferent yo‘llar sezuvchi impulslarni periferiyadan markaziy nerv tizimiga olib boruvchi strukturaviy birliklar sifatida ko‘rilgan bo‘lsa, efferent yo‘llar harakat impulslarini markazdan periferik organlarga yetkazuvchi mexanizmlar sifatida tahlil qilinadi. Shuningdek, ushbu o‘tkazuv yo‘llarining zararlanishi bilan bog‘liq bo‘lgan asosiy klinik sindromlar va kasalliklar qisqacha tibbiy misollar bilan izohlangan. Maqola asab tizimi faoliyatini tushunishda va klinik amaliyotda muhim bo‘lgan bilimlarni chuqurlashtirishga qaratilgan.