(untitled) (Modern education and development, 2025)
Ushbu maqolada neonatal (tug‘ma) diabet bilan tug‘ilgan chaqaloqlarning qon va siydikdagi asosiy biokimyoviy ko‘rsatkichlari tahlil qilinadi. Qon glyukozasi, insulin va S-peptid darajalari, elektrolitlar muvozanati, keton jismlari, glikozuriya, hamda jigar va buyrak faoliyatiga oid ko‘rsatkichlar haqida batafsil ma’lumotlar berilgan. Bundan tashqari, tug‘ma diabetga sabab bo‘ladigan genetik o‘zgarishlar va ularning biokimyoviy ifodasi ham ko‘rib chiqilgan. Maqola erta tashxis, individual davolash yondashuvlarini belgilashda amaliy ahamiyatga ega.