(untitled) (Modern education and development, 2025)
Ushbu maqolada termodinamikaning asosiy to‘rt qonuni — nolinchi, birinchi, ikkinchi va uchinchi qonunlar tahlil qilinadi. Nolinchi qonun issiqlik muvozanati holatini belgilaydi va harorat tushunchasini aniqlashtiradi. Birinchi qonun energiyaning saqlanishi qonuniga asoslanib, sistemaga berilgan issiqlik miqdorining ichki energiya va tashqi ishga aylanishini ifodalaydi. Ikkinchi qonun entropiya tushunchasi orqali issiqlikning o‘z-o‘zidan faqat issiqdan sovuqqa o‘tishini cheklaydi va qaytmas jarayonlarni tavsiflaydi. Uchinchi qonun esa ideal kristall moddalarning entropiyasi mutlaq nolga intilishini bildiradi. Maqola ushbu qonunlarning fizika va texnikadagi ahamiyatini ochib beradi, ham nazariy, ham amaliy yondashuvni o‘z ichiga oladi.