(untitled) (Modern education and development, 2025)
Муаммонинг долзарблиги: Ўткир ишемик инсульт - юқори ногиронлик ва ўлим кўрсаткичларига эга жиддий касаллик. Инсультнинг олдини олиш ва самарали даволаш муаммоси жуда муҳим. Уйқу артериясининг ўтказувчанлиги инсульт патогенезида муҳим рол ўйнайди. Уйқу артериясининг стенози ёки тромботик ўзгаришлари инсулт ривожланишининг асосий сабабларидан бири ҳисобланади. Уйқу артериясининг ўтказувчанлик хусусиятлари инсултдан кейинги неврологик ва когнитив ўзгаришларнинг башоратида муҳим аҳамиятга эга. Бу маълумотлар реабилитация стратегияларини ишлаб чиқишда фойдаланиши мумкин. Ўткир ишемик инсулт ўтказган беморларда уйқу артерияси ўтказувчанлигининг ўзига хос хусусиятлари етарлича ўрганилмаган. Бу борадаги қўшимча маълумотлар касалликни тушунишга ва даволашга ёрдам беради. Шундай қилиб, ушбу мавзунинг долзарблиги инсультнинг патогенезини тушуниш, касаллик кечиши ва реабилитация натижаларини башоратлаш, шунингдек, даволаш стратегияларини яхшилашда муҳим аҳамиятга эга эканлигида акс этади.