(untitled) (Modern education and development, 2025)
Ushbu maqolada Mahmudxo‘ja Behbudiy shaxsining musulmon Sharqida, xususan, Turkiston hududida zamonaviy ta’lim g‘oyalarini ilgari surishdagi o‘rni tahlil qilinadi. Muallifning pedagogik qarashlari, maktab islohotlariga bo‘lgan yondashuvi va jadidchilik harakati doirasida ta’lim tizimini zamon talablariga mos ravishda yangilashga qaratilgan tashabbuslari tarixiy va konseptual nuqtai nazardan o‘rganilgan. Behbudiy tomonidan ilgari surilgan yangicha dars metodikalari, o‘quv dasturlari, mualliflik darsliklari va ularning musulmon jamiyatidagi ta’siri tadqiq etiladi. Maqolada shuningdek, Sharq musulmonlarining diniy-ma’rifiy an’analarini zamonaviy fan va texnika yutuqlari bilan uyg‘unlashtirish bo‘yicha Behbudiy tutgan pozitsiya o‘rganilib, bu g‘oyalarning hozirgi kunda ham dolzarbligini ko‘rsatishga harakat qilingan.