(untitled) (Modern education and development, 2025)
Ushbu maqola surunkali stress holatlarining endokrin tizim faoliyatiga ta’sirini klinik-amaliy jihatdan tahlil qilishga bag’ishlangan. Surunkali stress, zamonaviy hayotning ajralmas qismiga aylanib borayotgan global muammo bo‘lib, nafaqat psixologik qiyinchiliklarni, balki organizmning turli fiziologik tizimlarida, xususan, gipotalamo-gipofizar-buyrak usti bezlari (HPA) o’qi faoliyatida chuqur o’zgarishlarni keltirib chiqaradi. Tadqiqot natijalari stressni boshqarish strategiyalarini ishlab chiqish va surunkali stress bilan bog’liq endokrin patologiyalarning oldini olishda muhim ahamiyatga ega.