(untitled) (Modern education and development, 2025)
Muammoning dolzarbligi. Butun dunyo bo’ylab odamlarning 50% dan ortig’i D vitamini tanqisligidan aziyat chekmoqda. Rivojlangan mamlakatlarda D vitamini tanqisligining tarqalishi ham ortib bormoqda. D vitamini etishmovchiligi bir qator keng tarqalgan surunkali kasalliklar, jumladan, nafas olish kasalliklari uchun muhim xavf omilidir. Klinik tadkikotlar D vitamini holati, o’pka funktsiyasi, yallig’lanishning og’irligi, alevlenme chastotasi va o’pkada yuqumli jarayonlarning ortishi xavfi o’rtasidagi bog’liqlikni ko’rsatadi.