(untitled) (Modern education and development, 2025)
O‘zbek tilida: Ushbu maqolada sun’iy ravishda yaratilgan organizmlarning (SYO) ekologik ta’siri tahlil qilinadi. Genetik modifikatsiyalangan organizmlar (GMO), sintetik biologiya mahsulotlari va bioremediatsiya uchun ishlab chiqilgan mikroorganizmlarning ekologik afzalliklari va xavf-xatarlari ko‘rib chiqiladi. Ushbu texnologiyalar atrof-muhitni tozalash, oziq-ovqat xavfsizligini ta’minlash va bioyoqilg‘i ishlab chiqarish sohalarida katta potensialga ega. Shu bilan birga, sun’iy organizmlarning ekotizimlarga noma’lum ta’siri, genetik materialning nazoratsiz tarqalishi va antibiotiklarga chidamli bakteriyalarning paydo bo‘lishi kabi muammolar mavjud. Shu sababli, xalqaro qonunchilik, xavfsizlik choralari va ekologik monitoring tizimlarini kuchaytirish muhim ahamiyat kasb etadi.