NAFAS OLISH FIZIOLOGIYASI: GAZ ALMASHINUVI VA NAZORAT MEXANIZMLARI (Modern education and development, 2025)
Nafas olish fiziologiyasi inson organizmidagi eng muhim jarayonlardan biri bo‘lib, uning to‘g‘ri ishlashi hayotiy ahamiyatga ega. Gaz almashinuvi jarayoni hujayralarni kislorod bilan ta’minlash va uglerod dioksidini organizmdan chiqarib tashlash orqali muvozanatni saqlaydi. Ushbu maqolada nafas olish fiziologiyasining nazariy asoslari, gaz almashinuvi mexanizmlari va uning boshqaruv tizimlari tahlil qilinadi.  Tadqiqotda ilmiy faktlar va raqamlar orqali mavzuning dolzarbligi yoritiladi.