KASB VA KASB TANLASHDA PSIXOLOGIK MASLAHATLAR (Modern education and development, 2025)
Ushbu maqolada yuqori sinf o‘quvchilari uchun kasb tanlash jarayonida psixologik yondashuvlarning ahamiyati batafsil tahlil qilinadi. Maqolada o‘quvchilarning shaxsiy xususiyatlari, qobiliyatlari va qiziqishlarini hisobga olgan holda, ularning kasbiy yo‘nalishini to‘g‘ri tanlashga yordam beruvchi zamonaviy psixologik usullar ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, ota-onalar, o‘qituvchilar va psixologlarning bu jarayondagi o‘rni va ahamiyati, mehnat bozori talablariga mos kasb tanlashda qanday muhim maslahatlar berilishi kerakligi tahlil etiladi. Maqola, maktab psixologlari, pedagoglar va ota-onalar uchun yo‘nalish beruvchi amaliy maslahatlarni taklif qiladi va o‘quvchilarning kelajakdagi kasbiy muvaffaqiyatlariga ta’sir ko‘rsatadigan psixologik, ijtimoiy va shaxsiy omillarni yoritadi. O‘quvchilarning to‘g‘ri qarorlar qabul qilishlari va kelajakdagi kasblarini tanlashda psixologik maslahatlar, testlar va diagnostikalarni qo‘llashning samarali usullari muhokama qilinadi. Maqola o‘quvchilarning o‘z-o‘zini anglashiga, mustaqil qarorlar qabul qilishiga yordam beradi hamda ularning kasbiy yo‘nalishda muvaffaqiyat qozonishlariga asos yaratadi.