TOPOLOGIK FAZO.OCHIQ VA YOPIQ TO‘PLAMLAR (Modern education and development, 2025)
Topologik fazolar matematikada to‘plamlar va ularning o‘zgartirishlar, masofalar yoki yaqinliklar bilan bog‘liq xususiyatlarini o‘rganadigan sohadir. Ochiq va yopiq to‘plamlar topologik fazoning asosiy tushunchalaridan hisoblanadi. Ochiq to‘plamlar har bir nuqtaning atrofida kichik bir mintaqa mavjud bo‘lishini ta'minlaydi, ya'ni bu nuqtaning yaqinidagi barcha nuqtalar ham to‘plamga kiritiladi. Yopiq to‘plamlar esa o‘zining barcha chegaralari bilan birga mavjud bo‘lib, bu to‘plamning har qanday nuqtasi yoki chegarasi unga kiritilgan bo‘ladi. Ochiq va yopiq to‘plamlar bir-biriga qarama-qarshi tushunchalar bo‘lib, ular topologik fazoning strukturasi va xususiyatlarini aniqlashda muhim rol o‘ynaydi.