ITUZUM (SOLANUM NIGRUM L.) NING DORIVORLIK XUSUSIYATLARI (Modern education and development, 2025)
Ituzum-(Solanum nigrum L) o‘simligi xalq taboboti va ilmiy tibbiyotda keng qo‘llaniladi. Uning barglari, mevalari va ildizlari tibbiy xususiyatlarga ega bo‘lib, og‘riq qoldiruvchi, yallig‘lanishga qarshi va tinchlantiruvchi ta’sir ko‘rsatadi. Ituzum tarkibidagi alkaloidlar va flavonoidlar organizmga foydali ta’sir ko‘rsatib, jigar va oshqozon-ichak kasalliklarini davolashda ishlatiladi. Shuningdek, u teri kasalliklarida va immunitetni mustahkamlash uchun ham qo‘llanadi.