MAKTABGACHA TA’LIM TASHKILOTLARIDA JISMONIY TARBIYA BERISH USULLARI (Modern education and development, 2025)
Maktabgacha ta’lim tashkilotlarida jismoniy tarbiya bolalar rivojlanishining ajralmas qismi hisoblanadi. Ushbu maqolada maktabgacha yoshdagi bolalarga jismoniy tarbiya berish usullari va metodikalariga e’tibor qaratilgan. Jismoniy tarbiya faoliyati bolaning motor ko’nikmalarini rivojlantirish, mushak tizimini mustahkamlash, koordinatsiya va balansni yaxshilash, shuningdek, salomatlikni ta’minlashga xizmat qiladi. Bolalar uchun qiziqarli va o’rgatish jarayonini samarali qilish uchun turli xil o’yinlar, mashqlar va faoliyatlar orqali jismoniy tarbiya o’tkazish muhimdir. Ushbu usullar yordamida bolalarda ijtimoiy ko’nikmalar, jamoaviy ishlash va o’zini o’zi nazorat qilish qobiliyatlari ham rivojlanadi. Maqolada maktabgacha ta’lim tashkilotlarida jismoniy tarbiya berishning asosiy prinsiplariga, usullarga va pedagogik yondashuvlarga ham alohida e’tibor berilgan. Физическое воспитание в дошкольных образовательных учреждениях является неотъемлемой частью развития детей. В данной статье основное внимание уделяется методам и методам физического воспитания детей дошкольного возраста. Занятия физкультурой способствуют развитию моторики ребенка, укреплению мышечного аппарата, улучшению координации и равновесия, а также укреплению здоровья. Физическое воспитание посредством различных игр, упражнений и занятий важно для того, чтобы сделать процесс обучения интересным и эффективным для детей. С помощью этих методов дети также развивают социальные навыки, умение работать в команде и самоконтроль. Также в статье уделено особое внимание основным принципам, методам и педагогическим подходам физического воспитания в дошкольных образовательных учреждениях. Physical education in preschool educational institutions is an integral part of children’s development. This article focuses on methods and methods of physical education for preschool children. Physical education activities help to develop the child’s motor skills, strengthen the muscular system, improve coordination and balance, as well as ensure health. It is important to provide physical education through various games, exercises and activities to make the learning process interesting and effective for children. With these methods, children also develop social skills, teamwork and self-control. The article also pays special attention to the main principles, methods and pedagogical approaches of physical education in preschool educational institutions.