БОЛАЛАРДА ОҒРИҚ СИНДРОМИ (Modern education and development, 2025)
Касалликлар ичида кенг тарқалган симптомлардан бири оғриқ ҳисобланади Болалар шифокорининг ютуғларидан бири  оғриқни ўз вақтида  тўғри баҳолай олиши ва вақтида ёрдам кўрсатаолиши ҳисобланади. Ушбу  оғриқни физиологияси буйича  ҳозирги замон маълумотлари, оғриқ синдромини ривожланиши буйича гуморол назариялар, нейропатик ва ноцицептив  оғриқни клиник кўринишлари берилган.  2012 йил 1 марта бутун дунё соғлиқни сақлаш ташкилтлари  томонидан болаларда оғриқ синдромини даволаш  буйича янги  ўқув қўлланма ишлаб чиқилган бўлиб, бунда, уч зиналидан икки зинали “оғриқсизлантириш зиналари”  га ўтиш  йўллари ёритилган. Оғриқни қолдириш учун  наркотик, наркотик бўлмаган препаратлар, аналгетик ва уларни комбинациясини қўллаш кўрсатилган. Мақолада болаларда оғриқ синдромини таснифи, оғриқни ҳолатини баҳолаш  ва педиатрия  амалиётида унга қарши курашиш усуллари келтирилган.