TEXNOGEN CHIQINDILAR TARKIBIDA MAVJUD MIS, OLTIN VA KUMUSH METALLARINI QAYTA ISHLASH USULLARI (Modern education and development, 2025)
Ushbu maqolada oltin va kumushni texnogen chiqindilardan qayta ishlash usullari tahlil qilingan. texnogen chiqindilardan oksidlangan mis rudalarini kompleks qayta ishlashning kislota-asos usulida ajratish va konsentrlash orqali mis, oltin, kumushni bir bosqichda ajratish bugungi kundagi muhim masalalardan biridir. Tadqiqotda faollashtirilgan koʻmirlar, ion almashinuvchilari va boshqa sorbentlar yordamida metallarni ajratish va qayta tiklash jarayonlari o‘rganilgan. Shuningdek, oltin va kumushni desorbsiya qilish uchun NaOH va NaCN eritmalari taklif etilgan, bu usul orqali 95% dan ortiq qayta tiklash ko‘rsatkichlariga erishilgan. Oltin va kumushni ajratish uchun turli xil kimyoviy moddalar va sorbentlardan foydalanish samaradorligi ko‘rsatilgan. Tadqiqot, shuningdek, suyuqlik-suyuqlik ekstraksiya, sorbsiya va desorbsiya operatsiyalarining integratsiyasi orqali oltin va kumushni ajratishning yuqori samarali usullarini ishlab chiqishga qaratilgan.