YERLARNI REKUL’TIVACIYALASHNING VA KEYINGI EKILGAN EKINLARNING TUPROQ CHIRIDISI MIQDORIGA TASIRI (Modern education and development, 2025)
Suv taqchilligi, eski daraxtlarning vaqti etib qurishi hamda xoʻjaliklararo va xoʻjaliklar ichki yer tuzilishi maqsadga muvofiq tuzilmaganligi sababidan Qoraqalpogʻistonda foydalanishdan chiqib ketgan ekishlik erlarni qayta foydalanishga kiritish zarurligi kelib chiqmaqda. Maqolada yerlarni  rekul`tivaciya qilmasdan va rekul`tivaciya ishlangandan sungi ekinlardan olingan hosildorlik, rekul`tivaciyalash vaqtidagi tuproq unumdorligini saqlash har xil  usullarinin samaradorligi, ularning tuproq unumdorligiga ta`siri hamda rekul`tivaciyalash ishlarining iqtisodiy samaradorligi haqida ma`lumotlar keltirilgan.В Каракалпакстане возникает необходимость рекультивация земель, вышедших из строя из-за нехватки воды,высыхание старых деревьев, а также из не очень рациональное выполненных межхозяйственных а внутрихозяйственных землеустройтельных работ. А так же в статьи приведены сведения об урожайности сельскохозяйственных культур, полученных без рекультивации и после рекультивации, эффективности различных методов поддержания плодородия почвы при рекультивации, их влиянии на плодородие почвы, экономической эффективности рекультивации.In Karakalpakstan, there is a need for reclamation of lands that have failed due to lack of water, drying out of old trees, as well as from not very rational inter-farm and on-farm land management work. The articles also provide information on productivity agricultural crops obtained without reclamation and after reclamation, the effectiveness of various methods of maintaining soil fertility during reclamation, their effect on soil fertility, the economic efficiency of reclamation.