YAQIN QARINDOSHLAR ORASIDAGI NIKOHLARDAN TUG‘ILGAN BOLALARDA RUHIY BUZILISHLARNI O’RGANISHDA ZAMONAVIY USULLARNI QO’LLASH (Modern education and development, 2025)
Bolaning psixikasi bir qator xususiyatlarga ega. Birinchidan, u hissiyotning ortishi bilan tavsiflanadi. O‘ziga yetarlicha e’tibor bermaydigan bola kattalardagi ko‘rinishga ega bo‘lmagan o‘ziga xos reaksiya-larni namoyish etadi.Ikkinchidan, ularning namoyon bo‘lishiga bolaning psixik rivojlanishi ta’sir ko‘rsatadi. Uchinchidan, bolalikda katta tiklanish salohiyati mavjud va o‘z vaqtida davolanish bilan to‘liq tiklanish juda mumkin.Ba’zi ma’lumotlarga ko‘ra, Yevropada, bolalar amavrotik aqliy zaiflik hollarda taxminan 30%, ota-onalar bilan bog‘liq ba’zi darajadadir. Har bir inson kamida bir necha zararli retsessiv mutatsiyalar tashuvchisi hisoblanadi. Ammo ular turli xromosomalarda lokalizatsiya qilinganligi sababli, ularning gomozigot holatiga o‘tish ehtimoli juda kichikdir.Yaqin qarindoshlar o‘rtasidagi nikohlar ikkala sherikning bir xil "zararli" gen uchun geterozigota ekanligi va ularning nuqsonli bolalari bo‘lishi yehtimolini sezilarli darajada oshiradi.