MARKAZIY OSIYO DAVLATCHILIGI TARIXIDA TURKIY XALQLARNING TUTGAN OʻRNI (Modern education and development, 2025)
Mazkur maqola Markaziy Osiyoda turkiy xalqlarning davlatchilik tarixidagi o‘rni va ahamiyatini o‘rganishga bag‘ishlangan. Unda turkiy xalqlar tomonidan tashkil etilgan davlatlar, ularning boshqaruv tizimi, harbiy qudrati hamda siyosiy-iqtisodiy va madaniy hayotdagi roli tahlil qilinadi. Maqolada turkiy davlatlarning mintaqaviy integratsiya jarayonlariga ta’siri, ularning Markaziy Osiyo xalqlarining madaniy merosiga qo‘shgan hissasi va o‘zaro munosabatlaridagi o‘ziga xos jihatlar o‘rganiladi. Maqola mintaqa tarixidagi muhim davrlar va voqealar orqali turkiy xalqlarning davlatchilikda tutgan o‘rnini yoritishga qaratilgan bo‘lib, tarixiy va zamonaviy manbalarga tayanadi.Данная статья посвящена изучению роли и значения тюркских народов в истории государственности Центральной Азии. Анализируются государства, созданные тюркскими народами, их административная система, военная мощь, их роль в политической, экономической и культурной жизни. В статье рассматривается влияние тюркских государств на региональные интеграционные процессы, их вклад в культурное наследие народов Центральной Азии, а также конкретные аспекты их взаимоотношений. Статья посвящена освещению роли тюркских народов в государственности через важные периоды и события истории региона и опирается на исторические и современные источники.This article is devoted to the study of the role and importance of Turkic peoples in the history of statehood in Central Asia. It analyzes the states established by the Turkic peoples, their administrative system, military power, and their role in political, economic, and cultural life. The article examines the impact of the Turkic states on regional integration processes, their contribution to the cultural heritage of the peoples of Central Asia, and specific aspects of their mutual relations. The article focuses on highlighting the role of Turkic peoples in statehood through important periods and events in the history of the region, and relies on historical and modern sources.