MAKTAB VA UNIVERSITET O’QUV DASTURIDA O’ZLASHTIRILGAN SO’ZLARNI O’RGATISHDAGI YONDASHUVLAR VA O’ZLASHTIRILGAN SO’ZLARNI O’QITISH JARAYONIDA LEKSIK MASHQLAR VA LUG’ATLARDAN FOYDALANISH (Modern education and development, 2025)
Maqola o‘zbek tilida o‘zlashtirilgan so‘zlarni maktab va universitet ta’lim tizimlarida o‘rgatishning metodik asoslariga bag‘ishlangan. Unda o‘zlashtirilgan so‘zlarni o‘qitishning xalqaro miqyosdagi strategiyalari, ularning kontekstual, etimologik va madaniy integratsiya asosidagi usullari tahlil qilinadi. Maktabda kontekstual va interaktiv metodlar, universitetda esa tahliliy va tadqiqotga yo‘naltirilgan yondashuvlarning samaradorligi ko‘rib chiqiladi. O‘zlashtirilgan so‘zlarni o‘rgatishda leksik mashqlar, lug‘atlardan foydalanish, so‘zlarning kelib chiqishi va madaniy ahamiyatini muhokama qilish kabi usullar orqali o‘quvchilarning til kompetensiyasi, madaniy ong va tahliliy fikrlash qobiliyatlarini rivojlantirish masalalari yoritiladi. Maqola o‘zlashtirilgan so‘zlarni o‘qitishning izchil va tizimli integratsiyasi orqali o‘quvchilarning lug‘at boyligi va til madaniyatini yuksaltirish imkoniyatlarini ta’kidlaydi.