REVMATOID ARTRITDA INGICHKA ICHAKNING O'ZGARISHLARINING DIAGNOSTIK AHAMIYATI (Modern education and development, 2025)
Revmatoid artrit (RA) bilan og'rigan bemorlarda ingichka ichakning klinik-morfologik va immunologik o'zgarishlari tahlil qilindi. Tadqiqotga DAS28 indeksi asosida taqsimlangan 120 nafar RA bemori kiritildi. Barcha bemorlar asosiy yallig'lanishga qarshi terapiyani olgan. Ichak disfunktsiyasi belgilari, disbiotik buzilishlar, neyroendokrin balansning buzilishi, shuningdek, RA bilan og'rigan bemorlarda kolonobioptatlarning endoskopik va morfologik xususiyatlari o'rganildi. RA ichak shilliq qavatining funksional va tuzilish o'zgarishlari bilan bog'liq ekanligi aniqlandi. Ichak mikroekologiyasining jiddiy buzilishlari RA yuqori faollik darajasida qayd etiladi. DAS28 indeksi >5,1 bo'lgan RA bilan og'rigan bemorlarda ichak disfunktsiyasi P moddasi va vazoaktiv intestinal peptid ishlab chiqaradigan to'q hujayralarning sezilarli o'zgarishlari bilan bog'liq.