QADIMGI JAMIYATLAR SIYOSIY TUZILMALARINING ETNOGRAFIK TAHLILI (Modern education and development, 2025)
Insoniyat tarixida jamiyatlar o’z taraqqiyoti davomida siyosiy tuzilmalarini o‘zgartirgan va bu jarayon davriy ravishda murakkablashib borgan. Siyosiy tuzilmalar dastavval sodda va o’z davri uchun mukammal bo’lgan bo’lsa, keyinchalik o’zida ba’zi sifatlarni aks ettirgan. Siyosiy tizimlar ibtidosida oddiy urug` va qabila boshqaruvi shaklida namoyon bo`ldi va vaqt o`tishi bilan ular jamoa, jamiyat, shahar-davlat va davlat shaklida takomillashib bordi. Bu jarayonni bevosita tahlil qilish uchun mavjud siyosiy tizimlarni etnografik yondashuv asosida tahlil qilish ham muhim ahamiyat kasb etadi. Shuning uchun ushbu maqolada qadimgi jamiyatlarning siyosiy tuzilmalari va ularning shakllanish jarayoni etnografik yondashuv asosida tahlil qilingan.