GEPATIT C DA JIGAR SIRROZINI BAHOLASH USULLARI (Modern education and development, 2025)
Ko'pgina HCV bilan kasallangan bemorlarga tashxis qo'yilmagan va bir tadqiqotda HCV bilan kasallangan bemorlarning 50 foizi o'zlarining tashxisini bilishmagan [1-4]. Jigar fibrozini baholash uchun ishlatiladigan invaziv bo'lmagan testlar orasida vaqtinchalik elastografiya sirozni aniqlash uchun eng aniq usullardan biridir [5-8]. Magnit-rezonans elastografiya ham jigar fibrozini baholashda juda aniq ekanligi isbotlangan, ammo bu test kamroq tarqalgan [9-13]. Sirozni kompyuter tomografiyasi (KT), ultratovush yoki magnit-rezonans tomografiya (MRI) kabi rentgenologik tekshiruvlar yoki jigarning igna biopsiyasi orqali aniqlash mumkin [14-19]. Vaqtinchalik yoki magnit-rezonans elastografiyani (MRE) o'z ichiga olgan muayyan ko'rish testlari tavsiya etilishi mumkin[20-26]. Ushbu invaziv bo'lmagan ko'rish testlari jigarning qattiqlashishi yoki qotib qolishini ko'rib chiqadi[27-32].