QANDLI DIABETGA CHALINGAN INSONLAR UCHUN SHIRINLIKLAR: O‘ZBEKISTON VA CHET EL SOLISHTIRMASI (Modern education and development, 2025)
Ushbu maqola qandli diabetga chalingan insonlar uchun shirinliklar iste’mol qilishning ilmiy, amaliy va ijtimoiy jihatlarini O‘zbekiston va chet el (AQSh, Yevropa Ittifoqi, Hindiston) kontekstida chuqur tahlil qiladi. Shirinliklarning glikemik indeksi (GI), xavfsiz shakar o‘rinbosarlari (steviya, sukraloza, eritritol), mahalliy va xalqaro bozorlarda mavjud mahsulotlarning tarkibi, narxi, mavjudligi va qadoqlash ma’lumotlari, shuningdek, parhez va davolashdagi o‘rni yoritiladi. O‘zbekistonda an’anaviy shirinliklar (halva, parvarda, chak-chak) va chet eldagi diabetik mahsulotlar solishtirilib, ularning foyda va xavflari baholanadi. Tadqiqot statistik ma’lumotlar, laboratoriya tahlillari, so‘rovlar va xalqaro standartlarga asoslanadi. Maqola diabetik bemorlar uchun xavfsiz shirinliklar tanlash bo‘yicha amaliy tavsiyalar, mahalliy ishlab chiqaruvchilar uchun takliflar va davlat siyosatiga qaratilgan strategiyalar bilan yakunlanadi.