KOMPYUTER LINGVISTIKASINING ASOSIY YO’NALISHLARI (Modern education and development, 2025)
Kompyuter lingvistikasi — tilshunoslik va kompyuter fanlari kesishmasida joylashgan fanlararo soha bo‘lib, inson tilini qayta ishlash va tushunishga mo‘ljallangan algoritmlar hamda modellarni ishlab chiqishga qaratilgan. Ushbu maqolada kompyuter lingvistikasining asosiy yo‘nalishlari o‘rganilib, uning asosiy tadqiqot va qo‘llanilish sohalari yoritilgan. Shuningdek, maqolada chuqur o‘rganish (deep learning) texnologiyalarining yirik til modellari bilan integratsiyasi va til texnologiyalaridagi noxolislik hamda inklyuzivlikka oid axloqiy muammolar kabi zamonaviy yo‘nalishlar ko‘rib chiqilgan. Ushbu yo‘nalishlarni tahlil qilish orqali tadqiqot kompyuter lingvistikasining kommunikatsiya, sun’iy intellekt va jamiyatga bo‘lgan o‘zgartiruvchi ta’sirini ko‘rsatadi. Bu umumiy sharh sohaning nazariy taraqqiyotlari va amaliy natijalarini tushunish uchun asos yaratib, tadqiqotchilar, talabalar va til texnologiyalari kelajagiga qiziqqan mutaxassislar uchun qiziqarli manba bo‘lib xizmat qiladi.