ОБРАЗОВАТЕЛЬНЫЙ ДИСКУРС В УЗБЕКСКОМ И АНГЛИЙСКОМ ЯЗЫКАХ (Modern education and development, 2025)
Ushbu maqolada o'zbek va ingliz tillaridagi ta'lim diskursning qiyosiy tahlili ko'rib chiqiladi. Ta'lim diskursi -bu o'quv jarayoni doirasida bilimlarni uzatishga qaratilgan aloqa bo'lib, ma'ruzalardan tortib o'quv materiallarigacha, o'qituvchilar va talabalar o'rtasidagi muloqotgacha bo'lgan o'zaro ta'sirning turli shakllarini o'z ichiga oladi. Maqolaning maqsadi leksik, sintaktik va uslubiy jihatlardagi farqlar va o'xshashliklarga e'tibor qaratib, ikki tilning ta'lim muhitidagi tilning xususiyatlarini o'rganiladi.Madaniy va ijtimoiy omillarning ta'lim jarayoniga ta'siri, shuningdek, ta'lim o'ziga xosligini shakllantirishda tilning roliga alohida e'tibor qaratilgan. Maqolada ta'lim nutqining axborot mazmuni, rasmiylashtirish va pragmatik ta'sir kabi funktsiyalari tahlil qilingan. Bundan tashqari, ta'lim diskursning ilmiy, kasbiy va madaniy kabi boshqa diskurs turlari bilan o'zaro ta'siri o'rganiladi.Maqola natijalari shuni ko'rsatdiki, tuzilmalar va so'z birikmalaridagi farqlarga qaramay, ingliz va o'zbek ta'lim diskurslari ixtisoslashtirilgan so'z birikmalaridan foydalanish, muloqotni rasmiylashtirish va materialni aniq taqdim etish istagi kabi o'xshash xususiyatlar bilan ajralib turadi. Shu bilan birga, madaniy tafovutlar va til an'analari har bir mamlakatda ta'lim jarayonini idrok etishga ta'sir qiladi.