TILNI MADANIY KONTEKSTDA O‘RGANISH: BILIMMI YOKI TUSHUNCHA (Modern education and development, 2025)
Mazkur maqolada til va madaniyat o‘rtasidagi uzviy bog‘liqlik ilmiy-nazariy nuqtai nazardan tahlil qilinadi. Tilni o‘rganish jarayonida faqat leksik va grammatik bilimlarni egallash yetarli emasligi, balki madaniy kontekstni chuqur anglash ham zarur ekani asoslab beriladi. Xususan, til egasining madaniy qadriyatlari, ijtimoiy xulq-atvori, muloqot uslubi va mentalitetini o‘rganish orqali tilni to‘g‘ri va tabiiy qo‘llashga erishish mumkinligi ko‘rsatib o‘tiladi. Maqolada madaniy kompetensiyani rivojlantirishga qaratilgan ta’limiy strategiyalar va metodik yondashuvlar ham tahlil qilinadi. Tadqiqot natijalari tilshunoslik, xorijiy tillarni o‘qitish metodikasi va madaniyatlararo kommunikatsiya sohalarida nazariy va amaliy ahamiyatga ega.