МАҲАЛЛИЙ ҚАРШИЛИКЛАР ВА МАҲАЛЛИЙ ҚАРШИЛИК КОЭФФИЦИЕНТИ (Modern education and development, 2025)
Ушбу мақолада суюқлик ва газ оқимларининг муҳандислик коммуникациялари тизимида учрайдиган маҳаллий қаршиликлар ва уларнинг гидравлик ҳисоблардаги аҳамияти кўриб чиқилади. Маҳаллий қаршиликлар – бу турли конструктив элементлар (бўғинлар, кривой участкалар, вентиллар, кенгайиш ёки тортиш жойлари ва бошқалар) туфайли оқимда юзага келадиган энергия йўқотишларидир. Мақолада маҳаллий қаршилик коэффициенти тушунчаси, уни аниқлаш усуллари, турли элементлар учун коэффициентларнинг қийматлари ҳамда уларнинг ҳисоб-китоблардаги қўлланилиши таҳлил қилинади. Шунингдек, амалиётдаги тавсиялар ва энергия самарадорлигини оширишга оид чоралар ҳам ёритиб берилади.