YASHIL IQTISODIYOTGA O’TISHNING EKONOMETRIK TAHLILI (Modern education and development, 2025)
Ushbu maqolada O‘zbekiston Respublikasida barqaror rivojlanish va yashil iqtisodiyotga o‘tish jarayoni ekonometrik modellashtirish asosida tahlil qilinadi. Tadqiqotda 2005–2023 yillar davomidagi statistik ma’lumotlar asosida panel regressiya va vektor xatoliklarni tuzatish modeli (VECM) qo‘llanilgan. Tahlillar natijasida qayta tiklanuvchi energiya ulushi, ekologik investitsiyalar va ifloslanish ko‘rsatkichlarining YaIM o‘sishiga ta’siri aniqlangan. Maqolada yashil iqtisodiyotni rivojlantirish yo‘lida mavjud to‘siqlar va ularni bartaraf etish bo‘yicha takliflar ishlab chiqilgan. Tadqiqot natijalari O‘zbekistonda yashil iqtisodiyotga o‘tish iqtisodiy va ekologik jihatdan samarali strategiya ekanligini tasdiqlaydi.