OZIQ-OVQAT SANOATIDA ISHLATILADIGAN OZIQAVIY QO‘SHIMCHALAR VA ULARNING INSON SALOMATLIGIGA TA’SIRI (Modern education and development, 2025)
Oziq-ovqat sanoatida oziqaviy qo‘shimchalardan mahsulotlarning saqlash muddatini uzaytirish, ta’mini va tashqi ko‘rinishini yaxshilash maqsadida keng foydalaniladi. Ba’zi konservantlar, bo‘yoqlar va lazzat kuchaytirgichlar allergik reaktsiyalar, ovqat hazm qilish muammolari, gormonal buzilishlar va saraton xavfini oshirishi mumkin. Ushbu tezisda oziqaviy qo‘shimchalarning turlari, ularning inson salomatligiga ijobiy va salbiy ta’sirlari haqida ma’lumotlar keltiriladi. Sog‘lom turmush tarzini saqlash uchun tabiiy qo‘shimchalarga asoslangan mahsulotlarni tanlash va ularning zararli ta’sirini kamaytirish bo‘yicha chora-tadbirlarni ishlab chiqish dolzarb masala hisoblanadi.