KINO PAYDO BO'LISH TARIXI (Modern education and development, 2025)
Ushbu ishda kino san’atining paydo bo‘lish tarixi, uning dastlabki rivojlanish bosqichlari va texnologik taraqqiyoti haqida so‘z yuritiladi. XIX asr oxiri va XX asr boshlarida Frantsiyada Lumière birodarlarining faoliyati bilan bog‘liq holda kino san’ati yuzaga kelgan. Shuningdek, dastlabki qisqa metrajli filmlar, ovozsiz kinolarning shakllanishi, keyinchalik esa ovozli va rangli kinolarga o‘tish jarayonlari ham yoritib beriladi. Kino nafaqat ommaviy madaniyat shakli, balki ijtimoiy va madaniy jarayonlarning aks ettiruvchisi sifatida ham tahlil qilinadi. Ish davomida dunyo kinosining ilk namunalariga, kino sanoatining shakllanishiga va kinoning ta’sir kuchiga alohida e’tibor qaratiladi.