TIJORAT BANKLARINING DEPOZIT SIYOSATI VA PORTFELI: RIVOJLANISH, TAHLIL VA TAKOMILLASHTIRISH (Modern education and development, 2025)
Tijorat banklari uchun depozit siyosatini to’g’ri shakllantirish va portfelini samarali boshqarish bank moliyaviy barqarorligining asosiy omillaridan biri hisoblanadi. Bank resurs bazasining katta qismini tashkil etuvchi depozitlar banklarning kreditlash imkoniyatlarini kengaytiradi, moliyaviy vositachilik faoliyatini kuchaytiradi va iqtisodiyotga zarur resurslarni yetkazib beradi. Bugungi kunda O’zbekiston bank tizimida depozit siyosatini rivojlantirish, mijozlar ehtiyojlariga mos depozit turlarini kengaytirish va portfel sifatini yaxshilash bo’yicha qator chora-tadbirlar amalga oshirilmoqda. Ushbu maqolada tijorat banklarining depozit siyosatining mazmuni, depozit portfeli tarkibi, rivojlanish tendensiyalari, mavjud muammolar va ularni bartaraf etish yo’llari ilmiy-amaliy jihatdan tahlil qilinadi. Shuningdek, depozit siyosatini takomillashtirish bo’yicha amaliy tavsiyalar ishlab chiqiladi.