TIJORAT BANKLARIDA MONETAR SIYOSAT SAMARADORLIGINI OSHIRISH YO’NALISHLARI (Modern education and development, 2025)
Tijorat banklarining moliyaviy barqarorligi va iqtisodiyotdagi faol ishtirokini ta’minlashda monetar siyosatning samaradorligi muhim o’rin tutadi. Markaziy bank tomonidan amalga oshirilayotgan pul-kredit siyosati orqali iqtisodiy o’sish sur’atlarini qo’llab-quvvatlash, inflyatsiyani nazorat qilish va moliyaviy barqarorlikni ta’minlashga erishilmoqda. Biroq, tijorat banklarining ushbu siyosatga moslashuvi va undan samarali foydalanishi ko’p jihatdan banklarning o’z kredit, depozit va likvidlik siyosatini to’g’ri olib borishiga bog’liq. Mazkur maqolada tijorat banklarida monetar siyosat vositalarining qo’llanilishi, ularning samaradorligi va banklar faoliyatiga ta’siri tahlil qilinadi. Shuningdek, banklar faoliyatida monetar siyosat samaradorligini oshirish yo’nalishlari bo’yicha amaliy tavsiyalar ishlab chiqiladi.