AKTIV VA PASSIVLARNI BOSHQARISHDA RAQAMLI TEXNOLOGIYALAR VA IT TIZIMLARINING ROLI (Modern education and development, 2025)
Ushbu maqolada tijorat banklarida aktiv va passivlarni boshqarish jarayonida raqamli texnologiyalar va IT tizimlarining o’rni tahlil qilinadi. Moliyaviy resurslarni real vaqt rejimida monitoring qilish, risklarni aniqlash, likvidlikni prognozlash va aktiv-passiv muvozanatini ta’minlashda zamonaviy texnologiyalarning afzalliklari ko’rsatib beriladi. Maqolada O’zbekistonda faoliyat yuritayotgan tijorat banklarining IT infratuzilmasi, bank boshqaruv tizimlarida avtomatlashtirilgan platformalar, masalan, ERP, CRM, ALM (Asset-Liability Management) tizimlaridan foydalanish amaliyoti o’rganiladi. Shuningdek, “big data” tahlillari, sun’iy intellekt va moliyaviy texnologiyalar (fintech) asosida aktiv va passivlarni optimallashtirish imkoniyatlari yoritiladi. Amaliy misollar asosida banklar faoliyatida IT texnologiyalarni qo’llash natijalariga tayanilgan holda, takomillashtirish bo’yicha tavsiyalar ishlab chiqiladi.