CHILANGARLIK ISHLARI JIHOZLARI VA ASBOB-USKUNALARINI TANLASH: TEXNOLOGIK TAHLIL VA SAMARADORLIKNI OSHIRISH YO’LLARI (Modern education and development, 2025)
Mazkur maqolada chilangarlik ishlari uchun ishlatiladigan jihoz va asbob-uskunalarni tanlash mezonlari, ularning texnologik jarayonlarga ta’siri va ishlab chiqarish samaradorligini oshirishdagi roli tahlil qilingan. Tadqiqotda mavjud asbob-uskunalar turlari — qo‘l asboblari, mexanik, pnevmatik, elektr va avtomatlashtirilgan tizimlar — texnik, ergonomik, xavfsizlik va iqtisodiy ko‘rsatkichlari asosida baholangan. Bavora (Analitik Hierarxiya) usuli orqali tanlov mezonlari og‘irligi aniqlanib, texnik-iqtisodiy samaradorlik hisoblangan. O‘rganilgan amaliy tajriba asosida optimal asbob-uskunalar to‘plamini tanlash bo‘yicha ilmiy asoslangan tavsiyalar ishlab chiqilgan. Tadqiqot natijalari kichik va o‘rta hajmdagi ishlab chiqarish subyektlari uchun jihozlar xaridini rejalashtirishda muhim amaliy ahamiyatga ega.