“O’SMIRLAR ORGANIZMIDA SODIR BO’LADIGAN FIZIOLOGIK O’ZGARISHLARNING MASHG’ULOT JARAYONIDA TO’LIQ INOBATGA OLINMAYOTGANLIGI”. (Modern education and development, 2025)
Mazkur maqolada o‘smirlik davrida inson organizmida yuzaga keladigan fiziologik o‘zgarishlar va ularning sport mashg‘ulotlariga ta’siri chuqur tahlil qilinadi. O‘smirlik — bu intensiv o‘sish, gormonal tengsizlik, yurak-qon tomir, nafas olish va asab tizimida sezilarli funksional o‘zgarishlar bilan tavsiflanadigan davrdir. Shu bois, bu bosqichda jismoniy yuklamalar shaxsiy individual xususiyatlarni hisobga olgan holda rejalashtirilishi lozim. Afsuski, amaldagi mashg‘ulot jarayonlarida ushbu fiziologik o‘zgarishlar ko‘pincha yetarli darajada inobatga olinmaydi. Bu esa sportchilarda haddan tashqari zo‘riqish, charchoq, shikastlanish xavfini oshiradi va sog‘liqqa salbiy ta’sir ko‘rsatadi. Maqolada mavjud holat ilmiy asosda yoritilib, o‘smirlar bilan mashg‘ulot olib borishda fiziologik yondashuvning dolzarbligi asoslab beriladi hamda amaliy tavsiyalar ilgari suriladi.