FIZIKADA MALYUS QONUNINI REAL VA VERTUAL TAJRIBALAR ASOSIDA O’RGANISH (Modern education and development, 2025)
Ushbu tadqiqot fizikada Malyus qonunini real va virtual tajribalar asosida o‘rganishga bag‘ishlangan. Malyus qonuni, ya’ni yorug‘likning sinishi va qaytishi prinsipi optika sohasida muhim ahamiyatga ega. Tadqiqotda real laboratoriya sharoitida o‘tkazilgan tajribalar va kompyuter simulyatsiyalariga asoslangan virtual tajribalar qiyoslanadi. Real tajribalarda optik asboblar (masalan, linzalar va prizmalar) yordamida yorug‘lik sinishi burchaklari o‘lchanadi, virtual tajribalarda esa maxsus dasturiy ta’minotlardan foydalanib, bir xil shartlar simulyatsiya qilinadi. Tadqiqotning maqsadi Malyus qonunining amaliy va nazariy jihatlarini tahlil qilish, shuningdek, real va virtual tajribalarning aniqligi, samaradorligi va o‘quv jarayonidagi o‘rnini baholashdan iborat. Natijalar real tajribalarning yuqori aniqlik berishini, virtual tajribalarning esa tezkorlik va xavfsizlik jihatidan afzalliklarini ko‘rsatdi. Tadqiqot fizika ta’limida zamonaviy texnologiyalarni qo‘llash imkoniyatlarini ochib beradi.