NAVOIY VILOYATIDA MULTIMODAL LOGISTIKA TIZIMINI RIVOJLANTIRISHNING MUAMMOLARI VA ISTIQBOLLARI (Modern education and development, 2025)
Logistika zamonaviy iqtisodiyotning asosiy tarkibiy qismlaridan biridir. Rivojlangan mamlakatlarda logistika xarajatlari yalpi ichki mahsulotning (YaIM) taxminan 10% ini tashkil etsa, rivojlanayotgan mamlakatlarda, xususan, dengizga chiqish imkoni bo‘lmagan O‘zbekiston kabi davlatlarda bu ko‘rsatkich 15-20% gacha yetadi. Multimodal logistika tizimi turli transport turlari (temir yo‘l, havo, avtomobil) o‘rtasidagi muvofiqlashtirilgan jarayonlarni birlashtirib, xarajatlarni kamaytirish va yetkazib berish tezligini oshirish imkonini beradi.