ASIMMETRIK AXBOROT NAZARIYASI VA BOZOR MUVAFFAQIYATSIZLIKLARI (Modern education and development, 2025)
Mazkur maqolada asimmetrik axborot nazariyasining iqtisodiy jarayonlardagi o‘rni va uning bozor muvaffaqiyatsizliklariga olib keluvchi mexanizmlari tahlil qilinadi. Iqtisodiy agentlar o‘rtasidagi axborot tengsizligi sababli yuzaga keladigan "adverse selection" va "moral hazard" kabi hodisalarning ta’siri misollar orqali ochib beriladi. Xususan, sog‘liqni saqlash, sug‘urta va mehnat bozorlaridagi amaliy holatlar nazariy asoslar bilan bog‘lab ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, ushbu muammoni yumshatish yoki bartaraf etish uchun qo‘llaniladigan signalling va screening kabi usullar hamda davlat aralashuvining zarurligi asoslanadi. Maqola bozor iqtisodiyoti samaradorligiga axborotning qanday ta’sir ko‘rsatishini chuqurroq anglashga yordam beradi.