MAHALLIY XOM ASHYOLAR VA KIMYOVIY QO’SHIMCHALARDAN FOYDALANIB YUQORI MUSTAHKAM BETON OLISH (Modern education and development, 2025)
Ushbu maqolada mahalliy xom ashyolar va zamonaviy kimyoviy qo‘shimchalardan foydalanib yuqori mustahkam betonlar (YMB) olish imkoniyatlari o‘rganiladi. Yuqori mustahkam betonlarning oddiy betonlardan asosiy farqlari, ularning fizik-mexanik xossalari, afzalliklari hamda qurilish sohasidagi amaliy ahamiyati yoritilgan. Mahalliy qum, shag‘al, sement kabi xom ashyolar va ularning afzalliklari, shuningdek, superplastifikatorlar, silika fumi kabi qo‘shimchalar yordamida beton tarkibini takomillashtirish usullari bayon etilgan. Mualliflar tomonidan olib borilgan laboratoriya tadqiqotlari natijasida B75 sinfiga mansub beton namunasi olinib, uning yuqori mustahkamlik va chidamlilik xossalari aniqlangan. Maqolada yuqori mustahkam betonlarni mahalliy sharoitda ishlab chiqarishning iqtisodiy va ilmiy asoslari, shuningdek, amaliyotda qo‘llanish tajribalari tahlil qilingan.