STATSIONAR HOLATLAR (Modern education and development, 2025)
Statitsionar holat, vaqt o‘zgarishlaridan mustaqil bo‘lgan tizimni anglatadi. Bunday tizimda, har qanday o‘zgarishlar yoki hodisalar, vaqt o‘zgarishidan qat'iy nazar, doimiy ravishda bir xil holatda davom etadi. Statitsionar holatlar oddiy va kompleks tizimlar uchun turli shakllarda mavjud bo‘lishi mumkin.Statitsionar holatlar, atomlar va molekulalarning kvant spektrlarini aniqlashda asosiy rol o‘ynaydi. Har bir statitsionar holat o‘zining energiya qiymatiga ega bo‘lib, bu qiymatlar spektroskopik tahlil uchun muhim ahamiyatga ega. Statitsionar holatlarda tizim energiyasining minimal yoki stasionar qiymatiga erishadi. Tizimning energiyasining o‘zgarishi yoki tashqi ta'sirlar tufayli tizim o‘z holatini o‘zgartirishi mumkin, ammo statitsionar holatning xususiyatlari doimiy ravishda saqlanadi.