LINZANING FOKUS MASOFASINI REAL VA VIRTUAL HOLDA ANIQLASH (Modern education and development, 2025)
Ushbu ilmiy ishda linzaning fokus masofasini real tajriba va virtual laboratoriya sharoitida aniqlash usullari o‘rganildi. Real tajribada geometrik optika asosida linzalar orqali tasvir hosil qilish va fokus masofasini o‘lchash metodikasi qo‘llanildi. Virtual tajribada esa simulyatsiya dasturlari yordamida linzaning optik xossalari modellashtirildi va fokus masofasi aniqlanib, real tajriba natijalari bilan taqqoslandi. Ish davomida linzaga tushayotgan nurlarni kuzatish, fokuslanish jarayonini tahlil qilish va fokus masofasini aniqlashning turli usullari ko‘rib chiqildi. Real va virtual tajriba natijalari tahlil qilingan holda, har bir yondashuvning afzalliklari va cheklovlari aniqlab berildi. Tadqiqot optika bo‘yicha nazariy bilimlarni amaliyotda mustahkamlash va zamonaviy texnologiyalarni o‘qitish jarayoniga integratsiya qilish imkoniyatlarini ko‘rsatib berdi.