CHEBISHOV INTERPOLATSIYASI ASOSIDA AVTOBUS QATNOVIDAGI YO’LOVCHILAR SONINI MODELLASHTIRISH (Modern education and development, 2025)
Ushbu maqolada Chebishov interpolatsiya usuli yordamida avtobus qatnovi vaqtida yo‘lovchilar sonini bashorat qilish masalasi ko‘rib chiqiladi. Masala hayotiy holat asosida – soat 7:00 dan 9:00 gacha bo‘lgan vaqtda avtobus bekatida yo‘lovchilar sonining o‘zgarishi misolida ishlab chiqilgan. Chebishov ko‘paytmalari, ularning xossalari va interpolatsion polinom tuzish bosqichlari batafsil tahlil qilinadi. Yakuniy natija sifatida yo‘lovchilar sonini vaqtga bog‘lab hisoblovchi analitik formula hosil qilinadi. Bundan tashqari, modelni Python dasturlash tilida amaliy tarzda qo‘llash imkoniyati ham ko‘rib chiqilgan. Mazkur tadqiqot sonli usullar fanini real hayotiy muammolar bilan bog‘lash orqali talabalarda mavzuga nisbatan qiziqish uyg‘otishni maqsad qiladi.