O’QUVCHILARDA DARSGA BO’LGAN QIZIQISHNI OSHIRISHDA PSIXOLOGIK YONDASHUVLAR (Modern education and development, 2025)
Mazkur maqolada o‘quvchilarda darsga bo‘lgan qiziqishni shakllantirish va oshirishda psixologik yondashuvlarning ahamiyati yoritilgan. Qiziqish — bu shaxsning o‘rganilayotgan materialga nisbatan ichki motivatsiyasi va faol munosabatidir. Psixologik tadqiqotlar natijasida o‘quvchilarning o‘quv jarayoniga bo‘lgan munosabati ularning emotsional holati, shaxsiy xususiyatlari, o‘qituvchi bilan bo‘lgan ijtimoiy-psixologik aloqasi hamda o‘quv muhitiga bog‘liqligi aniqlangan. Maqolada individual yondashuv, ijobiy rag‘batlantirish, refleksiya, o‘yinli metodlar, guruhiy ishlash, emotsional intellektni rivojlantirish kabi psixologik metodlar orqali o‘quvchilarni darsga jalb qilish usullari tahlil etiladi. Tadqiqot natijalari maktab psixologlari va pedagoglar uchun foydali tavsiyalarni taqdim etadi.