BIOLOGIK TAJRIBALAR ORQALI O’QUVCHILARDA ILMIY DUNYOQARASHNI RIVOJLANTIRISH (Modern education and development, 2025)
Mazkur maqolada biologiya fanini o‘qitishda tajriba va amaliy mashg‘ulotlarning o‘quvchilarda ilmiy dunyoqarashni shakllantirishdagi roli yoritiladi. Biologik tajribalar nafaqat nazariy bilimlarni amaliyotda qo‘llash, balki o‘quvchilarning kuzatuvchanlik, mantiqiy fikrlash va sabab-oqibat bog‘liqliklarini tahlil qilish ko‘nikmalarini rivojlantiradi. Tadqiqotda biologik tajribalarni tashkil etish metodikasi, dars jarayonida o‘quvchilarni faol ishtirok etishga undovchi yondashuvlar hamda tajribalar asosida tanqidiy va ilmiy fikrlashni shakllantirish omillari ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, zamonaviy ta’limda tajribaviy yondashuvning o‘rni va istiqbollari ham tahlil etiladi.