QON BOSIMI PASAYISHI (GIPOTONIYA) — SABABLARI, ALOMATLARI, DAVOLASH, OLDINI OLISH (Modern education and development, 2025)
Qon bosimining pasayishi: sistolik bosim 100 mm simob ustunidan past va diastolik bosim  60 mm simob ustunidan past.Ko’pincha o’smirlar va ayollarda uchraydi.Keksa odamlarda  gipotenziya tomirlar tonusining pasaytiradigan ateroskleroz tufayli boshlanishi mumkin.qon bosimi pasayganda hushdan ketish ham mumkin. Ko’pincha bu dimiq va issiq xonalarda, shuningdek, jamoat transportida, ayniqsa, gipotonik tik holatda bo’lganida yuz beradi.Gipotoniklarga odatdagidan ko’proq uxlash talab etiladi: 6-8 emas, balki 8-12 soat. Ular ertalab qiyinchilik bilan uyg’onishadi, lekin hatto uzoq vaqt uxlashganda ham tetiklikni his etishmaydi.