YO'L-TRANSPORT HODISALARINING TURLARI (Modern education and development, 2025)
Ushbu ilmiy maqola yo'l-transport hodisalarining (YTH) turlarini atroflicha tahlil qilishga bag'ishlangan bo'lib, avvalgi tadqiqotlarni kengaytiradi va chuqurlashtiradi. Maqolada YTHlarning asosiy tasniflari, ularning kelib chiqish sabablari, oqibatlari va oldini olish choralari yanada batafsil ko'rib chiqilgan. Xususan, avtomobil va piyodalar ishtirokidagi to'qnashuvlar, transport vositalarining ag'darilishi, bir-biriga urilishi, to'siqlarga urilishi kabi keng tarqalgan YTH turlari batafsil yoritilgan. Shuningdek, inson omili (haydovchi va piyoda xatolari), texnik nosozliklar, yo'l sharoitlari va ob-havo kabi YTHga olib keluvchi omillarning o'zaro bog'liqligi chuqur tahlil qilingan. Maqolada YTHlarning oldini olish bo'yicha zamonaviy texnologiyalar (aqlli transport tizimlari, avtonom boshqaruv), huquqiy tartibga solish va jamoatchilikni xabardor qilishning ahamiyati ham yoritilgan. Ushbu tadqiqot yo'l harakati xavfsizligi mutaxassislari, huquq-tartibot idoralari xodimlari, avtomobilsozlik va transport sohasi tadqiqotchilari, shuningdek, keng jamoatchilik uchun mo'ljallangan bo'lib, YTHlarning oldini olishga qaratilgan samarali strategiyalarni ishlab chiqishga va mavjud bilimlarni chuqurlashtirishga hissa qo'shishni maqsad qilgan.