O’QUVCHILARDA INTERNETGA QARAMLIK HOLATLARINI ANIQLASH VA UNI BARTARAF ETISH USULLARI (Modern education and development, 2025)
Ushbu maqolada internetga qaramlik muammosi o’quvchilar orasida keng tarqalganligi tahlil qilinadi. Internetning zamonaviy hayotdagi roli va uning o‘quvchilar hayotiga ta’siri ko‘rib chiqilgan. Maqola, internetning ijtimoiy, ruhiy va jismoniy salomatlikka, shuningdek, ta’limga bo‘lgan salbiy ta’sirini yoritadi. Internetga qaramlikning salbiy oqibatlari, uning o‘quvchilarning akademik faoliyatiga, ruhiy holatiga va ijtimoiy rivojlanishiga qanday ta’sir ko‘rsatishini tahlil qilishda psixologik, pedagogik va ijtimoiy nuqtai nazardan yondashiladi. Shuningdek, internetga qaramlikni aniqlash usullari, masalan, so‘rovnomalar, testlar, o‘quvchilarning internetdagi faoliyatini kuzatish va ijtimoiy-psixologik alomatlar orqali qaramlikning erta bosqichda aniqlanishi mumkinligi ta’kidlanadi. Internetga qaramlikni bartaraf etishda yuzaga keladigan qiyinchiliklar va muammolar, shuningdek, internetdan oqilona foydalanish, vaqtni boshqarish, sog‘lom qiziqishlarni rivojlantirish zarurligi ko‘rsatilgan