"KIBERXAVFSIZLIK: RAQAMLI DUNYODA HIMOYA MUAMMOLARI VA ECHIMLARI" (Modern education and development, 2025)
Ushbu maqola zamonaviy axborot texnologiyalari jadal rivojlanayotgan davrda kiberxavfsizlikning ahamiyatini yoritishga bag‘ishlangan. Bugungi raqamli dunyoda barcha sohalar – ta’lim, tibbiyot, moliya, davlat boshqaruvi va boshqa ko‘plab tizimlar axborot texnologiyalariga bevosita bog‘langan. Shu bilan birga, bu sohalar turli kiberxavf va tahdidlarga duch kelmoqda. Kiberjinoyatlar, xakerlik hujumlari, ma’lumotlar o‘g‘irlanishi, zararli dasturlar orqali tizimlarga tajovuzlar ko‘payib bormoqda. Maqolada aynan shu muammolar tahlil qilinadi, kiberxavfsizlik sohasidagi eng asosiy tahdidlar ko‘rsatib o‘tiladi va ularning jamiyat, tashkilotlar hamda oddiy foydalanuvchilarga ta’siri yoritiladi. Shuningdek, axborot himoyasini ta’minlash yo‘llari, zamonaviy himoya vositalari (antiviruslar, shifrlash texnologiyalari, ikki bosqichli autentifikatsiya va boshqalar) haqida ma’lumotlar beriladi. Maqolada kiberxavfsizlik sohasidagi global tajribalar va ilg‘or mamlakatlar misolida olib borilayotgan ishlar ham keltiriladi. Oxirida esa O‘zbekistonda kiberxavfsizlikni mustahkamlash bo‘yicha amalga oshirilayotgan chora-tadbirlar va istiqboldagi vazifalar haqida fikr yuritiladi. Ushbu maqola axborot xavfsizligi sohasiga qiziquvchi talabalar, IT mutaxassislari va raqamli muhitda xavfsiz ishlashni istagan har bir kishi uchun foydali bo‘ladi.