KATTA MA’LUMOTLAR VA DATA MINING ZAMONAVIY USULLARI (Modern education and development, 2025)
Ushbu maqola katta ma’lumotlar (Big Data) va Data Mining texnologiyalarining zamonaviy usullari va ularning turli sohalardagi qo‘llanilishiga bag‘ishlangan. Maqolada katta ma’lumotlarning asosiy xususiyatlari, ya’ni hajm, tezlik, xilma-xillik va ishonchlilik tahlil qilinadi hamda ularni samarali boshqarish va qayta ishlash uchun zarur bo‘lgan infratuzilma va vositalar ko‘rib chiqiladi. Data Miningning zamonaviy algoritmlari, jumladan, klasterlash, tasniflash, assotsiatsiya qoidalarini aniqlash va anomaliyalarni aniqlash usullari batafsil yoritiladi. Shu bilan birga, mashinaviy o‘qitish, chuqur o‘qitish va sun’iy intellektning katta ma’lumotlarni tahlil qilishda qo‘llanilishi, shuningdek, ularning moliya, sog‘liqni saqlash, elektron tijorat, marketing va ijtimoiy tahlil kabi sohalarda qo‘llanilishining amaliy misollari keltiriladi. Maqola katta ma’lumotlar va Data Mining texnologiyalarining afzalliklari, ularning cheklovlari, shu jumladan, ma’lumotlar maxfiyligi va axloqiy masalalar kabi muammolarni muhokama qiladi. Bundan tashqari, ushbu texnologiyalarning kelajakdagi rivojlanish yo‘nalishlari, masalan, avtomatlashtirilgan tahlil platformalari va real vaqtda ma’lumotlarni qayta ishlash imkoniyatlari haqida prognozlar beriladi. Maqolaning maqsadi – katta ma’lumotlar va Data Miningning zamonaviy usullarining bugungi kundagi ahamiyatini ko‘rsatish va ularning kelajakdagi istiqbollarini baholashdir.