"NOSQL VA SQL MA'LUMOTLAR BAZALARI BILAN REACTJS ASOSIDAGI VEB-ILOVALARNING INTEGRATSIYASI: TEXNIK VA SAMARADORLIK JIHATLARI" (Modern education and development, 2025)
Ushbu maqola ReactJS asosidagi veb-ilovalarni NoSQL va SQL ma’lumotlar bazalari bilan integratsiya qilishning texnik va samaradorlik jihatlariga bag‘ishlangan. Zamonaviy veb-ilovalar foydalanuvchi tajribasi, ma’lumotlarni boshqarish samaradorligi va kengaytirilishi mumkin bo‘lgan arxitekturaga ega bo‘lishi kerak. SQL (masalan, PostgreSQL, MySQL) va NoSQL (masalan, MongoDB, Firebase) ma’lumotlar bazalari turli loyiha talablariga mos keladi, lekin ularning ReactJS bilan integratsiyasi o‘ziga xos texnik yondashuvlarni talab qiladi. Maqolada ushbu ma’lumotlar bazalarining tuzilishi, ReactJS ilovalarida qo‘llanilishi, API orqali aloqa qilish usullari va samaradorlik ko‘rsatkichlari tahlil qilinadi. Shuningdek, global tajribalar va ilg‘or kompaniyalar misolida integratsiya yondashuvlari ko‘rib chiqiladi. O‘zbekistonda veb-ilovalar ishlab chiqishda ma’lumotlar bazalarini integratsiya qilish bo‘yicha amalga oshirilayotgan ishlar va kelgusidagi istiqbollar haqida fikr yuritiladi. Ushbu maqola veb-ishlab chiqishga qiziquvchi talabalar, dasturchilar va IT mutaxassislari uchun foydali bo‘ladi.